VÅRA TJÄNSTER

Akutvård 
Allergiutredning
Anestesi  
Avmaskning
Besiktning
Beteende
Blodprov  
Hembesök för avlivning
Hudåkommor 
Hälsokontroll
Höftleds- och armbågsröntgen Kastration
Kräkningar/Diarré

Id-märkning
Pass
Patellaintyg
Progesteronprov
Pälsvård 
Resa med ditt djur
Röntgen 
Tandbehandlingar
Ultraljud
Vaccination katt
Vaccination hund
Veterinärintyg 

VIDEO: Tips för djurägare
Ögonundersökning 
Öronspolning

Vid övriga frågor kring våra tjänster 
ring oss på 08-317700

FÄSTINGAR OCH FÄSTINGPREPARAT

De små parasiterna, som livnär sig på att suga blod från sitt värddjur, kan bära på sjukdomar och det är inte bara vi människor som riskerar att smittas. Också våra husdjur är i farozonen. De sjukdomar våra djur kan drabbas av är borrelia och anaplasma. Hund kan även drabbas av TBE även om detta inte förkommer särskilt ofta. 
Oavsett vilken fästingburen sjukdom som hunden eller katten drabbas av, är symptomen ungefär desamma; ditt djur blir hängig, får dålig aptit, feber och kan drabbas av ledbesvär som kan resultera i akut hälta. Det inte är så vanligt med kliniska symtom vid fästingsjukdom. 

På vissa hundar är fästingar svårare att upptäcka, som tex långhåriga hundar eller hundar som inte är så roade av att bli klappade eller undersökta för länge. När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. Ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom. 

Så här gör du för att plocka bort en fästing: 
- För att få bort fästingen på bästa sätt rekommenderas en fästingborttagare eller pincett med lätt inåtböjda klor. 
- Försök få tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra sedan rakt ut, undvik att vrida fästingen. Undvik att lägga på olja, smör eller något annat på fästingen innan du tar bort den. Risken är att fästingen då kräks och på så sätt överför smittämne. 
- Rengör hudområdet där fästingen suttit. 

Det finns flera olika receptfria sätt att förebygga fästingangrepp. 

Spot-on
Detta är ett bra alternativ för hunden/katten som inte uppskattar att ta tabletter. Det som är bra med spot-on lösningar att de är receptfria och förhållandevis billiga samt att djuret slipper ha ett halsband på sig konstant. Nackdelen är att vid eventuella biverkningar är det svårare att få bort preparatet (jämförelsevis med halsbanden) samt att man inte rekommenderar att barn sover eller leker med ett nybehandlat djur. Det är viktigt att produkten appliceras på ett område där djuret inte kan komma åt att slicka. Se till att djur inte slickar varandra efter behandling. Man bör undvika bad inom två dagar efter behandling så därför är detta inte ett jättebra alternativ för den badglada hunden. 

Halsband 
Det finns halsband man kan sätta på sitt djur. Fördelen med halsbanden är att de flesta är receptfria och förhållandevis billiga. Det man måste tänkta på när djuret bär ett fästinghalsband är, att inte tillåta barn hantera halsbandet. Barn bör även undvika lång närkontakt med djuret. Även om normal kontakt med vatten inte minskar effekten hos halsbandet, bör man alltid at av halsbandet innan hunden simmar eller badar, eftersom den aktiva substansen är skadlig för fisk och vattenlevande organismer. Detta gör därför halsbandet till ett sämre alternativ för den badglada hunden. Hunden/katten ska dessutom hållas från att bada under de första fem dagarna efter halsbandets applicering. 

 

Tabletter
Det finns idag ett antal olika receptbelagda fästingpreparat i tablettform som man kan få utskrivet av veterinär. Dessa är ett bra alternativ eftersom du ger det till ditt djur en gång i månaden eller var tredje månad, beroende på vilket preparat du valt. Med tabletter behöver du inte oroa dig att preparatet tvättas bort eller att barn riskerar att röra vid det. En del preparat har färre biverkningar än andra. Tänk på det när du väljer, för om ditt djur får biverkningar går det inte att ta bort effekten av till exempel tabletter, medan halsband kan tas av. Biverkningar är dock relativt sällsynta och det positiva med preparaten överväger riskerna.


Om man vill ha ett fästingpreparat utskrivet till sin hund/katt kontaktar man veterinär. Djuret bör alltid undersökas innan man förskriver ett receptbelagt preparat, då man vill veta att djuret är friskt. 

 
Bravecto - 3 månaders verksamhet

NexGard - 1 månads verksamhet 
 
Credelio - 1 månads verksamhet  OBS! FINNS NU ÄVEN TILL KATT! 

Katter och fästingar
Det finns gott om fästingar i hela Mälardalen (inkluderar hela Stockholmsområdet). Fästingar är aktiva när temperaturen ligger över 5 grader dvs en stor del av året. En fästing är ett blodsugande kvalster som tillhör spindeldjuren. Fästingar suger inte bara blod ifrån katter utan även ifrån människan och andra djur. Det är viktigt att skydda både dig och din katt ifrån fästingar.  Fästingar trivs särskilt i fuktiga miljöer, i halvhögt gräs gärna nära vattendrag men egentligen går de att finna lite överallt i naturen.

Under fästingens aktiva säsong bör man skydda katten mot fästingar genom fästing-profylaktiska mediciner (finns både receptfria och receptbelagda preparat att välja bland). Vissa preparat är långtidsverkande medan andra verkar en kortare tid. Inget preparat tar helt bort fästingar ifrån din katt men de gör att katten får färre fästingar eller att fästingarna dör när det börjar suga blod.

Trots profylaktiska mediciner är det viktigt att även leta igenom din katts päls dagligen för att kunna upptäcka fästingar som klarat sig. Detta för att skydda både din katt och dig ifrån fästingburna sjukdomar.

Anaplasmos heter den sjukdom som katter kan få genom fästingar. Anaplasma är en bakterie som vissa fästingar bär runt på och när de suger blod ifrån din katt så förs bakterier över till katten. Vanligaste symptomen att en katt drabbats av Anaplasmos är feber, försämrad aptit, trötthet och ögoninfektion. Kontakta din veterinär som din katt har någon av dessa symptom.

 
Kontakta oss för mer information angående fästingpreparat och vad som passar bäst för just dig och ditt djur. 
KLICKA HÄR FÖR PRISER.

ANESTESI

Anestesi
Anestesi är ett finare ord för narkos, och betyder ”utan känsla”. På
djurkliniken/-sjukhuset innebär det att djuren sövs för att slippa känna smärta vid operativa ingrepp, eller oro vid undersökningar/behandlingar som kan orsaka dem obehag. Målet för anestesören är således att ge patienten en trygg och säker anestesi, och samtidigt ge kirurgen de bästa tänkbara operationsmöjligheterna.

På Barkarby Djurakut är alla djursjukskötare särskilt inriktade, kunniga och utbildade inom anestesi, för att kunna ge ert djur den bästa vården. Detta arbete är dock ett samarbete med er djurägare, då vi kan behöva veta mer om ert djurs tidigare upplevelser, sjukdomshistoria och hälsa för att kunna göra anestesin som bäst anpassad för just ert djur.

HEMBESÖK

När det är dags att ta farväl av sitt älskade djur vill man att det skall bli en fin och värdig stund. Därför vill vi kunna hjälpa er med att erbjuda hembesök vid avlivning.   

Det är viktigt att man ringer i god tid och bokar ett hemsök för avlivning då veterinären behöver avsätta tid för detta. 

För mer information och priser, ring oss på 08-317700

HÄLSOKONTROLL

En hälsokontroll gör man hos Veterinär. Veterinären gör en klinisk undersökning av hela djuret. Djurets allmäntillstånd, tänder, hud, ögon och öron mm kontrolleras, Man lyssnar samt på hjärta och lungor. 

Det finns inga specifika rekommendationer om hur ofta en hälsokontroll  bör göras. Dock kan det vara bra att göra detta med regelbundenhet under djurets liv. På detta sätt kan man fånga upp eventuella förändringar vid ett tidigt skede och sätta in eventuell behandling. 

Om du har ett seniordjur, vilket man brukar säga om ett djur som passerat halva sin förväntade livslängd (detta kan självklart variera mellan ras och storlek på djur) kan det vara bre med en årlig hälsokontroll. I många fall rekommenderar vi även att ett blodprov tas i samband med hälsokontrollen på äldre djur för att få värden på bland annat njurar, lever och bukspottkörtel. 

HÖFTLEDS- OCH ARMBÅGSRÖNTGEN 

För att resultatet ska bli officiellt måste hunden vid röntgentillfället vara minst 12 månader gammal och ID-märkt. Till röntgenundersökningen ska hundens registreringsbevis medtas för kontroll och vidimering av hundens identitet. Röntgenbilderna sänds till SKK, där bilderna bedöms av röntgenologisk expertis.

Genom sin underskrift på röntgenremissen medger hundägaren/vårdnadshavaren att resultatet blir offentligt samt att insända röntgenbilder överlåts till SKK.

KASTRATION HUND

Kemisk kastration 
Kemisk kastrering innebär att ett så kallat suprelorinchip, som är ett hormoninplantat sätts in under huden på hunden. Chipet motverkar hundens produktion av könshormon och testiklarna minskar. Det är ett enkelt och snabbt ingrepp som inte kräver att hundens sövs. När testiklarna återigen växer till, betyder det att effekten är på väg att försvinna ur kroppen.
Implantaten finns i två styrkor. Den lägsta styrkan har effekt i 6 månader (hos mindre hundar, något längre), medan den höga styrkan verkar i ca ett år. Det tar ca. 2 veckor innan chipet börjar verka och därför bör hanhunden hållas ifrån löptikar. 

Det kan vara bar att veta att kemisk kastrering räknas som dopning. Hanhunden måste genomgå en karenstid på sex månader från avslutad behandling innan den får ställas ut eller tävla. Det finns inga dispensmöjligheter för hanhundar. 

Precis som vid en kirurgisk kastrering får hunden oftast en ökad aptit efter den kemiska kastreringen. I kombination med att ämnesomsättningen minskar ökar risken för övervikt. För att förebygga övervikt är det därför ett bra val att direkt efter den kemiska kastreringen gå över till ett kastrationsfoder.

Vi rekommenderar att man kirurgiskt kastrerar sin hanhund efter att chipet suttit i den tid det ska om man fått önskat resultat. I längden blir det kostsamt att fortsätta med kemisk kastrering.   

KRÄKNINGAR OCH DIARRÉ

Magsjuka hund
De flesta hundar drabbas någon gång i livet av magsjuka. En magsjuka hos hund kan bero på fler saker tex. att hunden ätit något olämpligt eller blivit smittad av annan hund. Det är väldigt sällan vi vet orsaken till magsjukan så i de flesta fall behandlas efter de symptom hunden uppvisar. En magsjuk hund kan få kräkningar eller diarréer eller både och. I de flesta fall kan du som djurägare själv behandla hemma men i vissa fall krävs veterinärvård. Om hunden trots diarre´ är pigg och ej visar övriga sjukdomssymptom kan man avvakta att kontakta veterinär. Pågår diarrén i över en vecka bör du låta din hund undersökas av veterinär. Om din hund blir slö, får kraftiga diarréer, diarré med blod i eller har minskad aptit och törst bör du kontakta oss för rådgivning. En vanlig anledning till att hunden behöver vård är att den till följd av sin diarre´ eller kräkningar blir uttorkad och behöver dropp.  

Vad kan man göra hemma?
När mag och tarmsystemet är ur balans behöver man stötta med lättsmält foder som är lätt för hunden att tillgodo se sig. Det finns färdiga dieter både i konservutförande samt torrfoder i vår butik. Kom in så hjälper vi dig välja rätt. Att ge mat i flera små portioner spritt över dygnet hjälper också magen att snabbare återhämta sig. Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt. Vid diarré kan det även vara lämpligt att ge prebiotika som tillskott för att hjälpa tarmen. Även detta hittar du i vår butik. Undvik att ge godis, tuggben, matrester eller annan föda så länge magen är ur balans. När magen sedan återhämtat sig kan man successivt smyga in den vanliga maten igen.

Diarre/kräkning hos katt
Diarre eller kräkning är relativt vanliga åkommor hos katt särskilt hos kattungar och unga katter. Det kan röra sig om infektioner (bakteriella eller virus-orsakade), om överkänslighet i mage/tarm eller att katten ätit något olämpligt.
Oavsett orsak så bör man uppsöka veterinär för att utreda vad kräkningen och/eller diarren beror på. Katter som kräks har ofta även försämrad aptit och den bör man få bukt med så snart som möjligt. Vänta inte länge med veterinärbesök vid kräkning då det ibland kan röra sig om stopp i magsäck eller tarm och det kan fort göra katten mycket dålig.
Att kräkas upp hårbollar då och då är däremot inget farligt och räknas inte som en sjukdom. Alla katter kräks inte upp hårbollar. Hos en del katter passerar pälsen ut via avföringen. Det händer dock i enstaka fall att stora hårbollar orsakar problem och i värsta fall fastnar i tarmen.
Hos kattungar och utekatter kan man börja med att avmaska dem om de enbart har problem med diarre. Man kan även ge foder för känslig mage för att se om avföringen blir bättre av det.
Utredning av kräkning och diarre inkluderar oftast blodprov, ibland avföringsprov och ultraljud. Hos kroniker kan man även behöva gå ned med kamera i magsäck eller tarm och ta biopsier.

RESA MED DITT DJUR

Innan man bestämmer sig för att låta sitt djur följa med på utlandssemestern bör man fråga sig själv om det är det bästa alternativet. Kommer djuret ha glädje av att följa med och är du som djurägare beredd att riskera att din hund eller katt smittas av sjukdomar vi ej har i Sverige i dagsläget?
Att förbereda sitt djur för utlandsresa innebär även kostnader för vaccinationer, pass mm. Kanske gäller inte din försäkring utomlands om olyckan skulle vara framme?

I många fall är det hos landets ambassader man får svar på frågor angående regler gällande införsel. I Sverige är det Jordbruksverket som kan ge svar på frågor angående in och utförsel av djur. Generellt behöver alla djur som ska resa ett EU-pass. Ett Eu-pass är är en liten bok där alla vaccinationer, avmaskningar och hälsodeklarationer dokumenteras av veterinär. Detta kan vi på kliniken hjälpa till att utfärda. Krav på att djuret ska vara chipmärkt eller inneha godkänd örontatuering finns också. Vilka vaccinationer som krävs samt om avmaskning ska utföras är varierande från land till land. Vi hjälper gärna till med alla förberedelser inför resan men det är viktigt att veta att det är du som djurägare som bär det yttersta ansvaret att ta reda på vad just det landet du tänker besöka har för krav innan införsel.

Mer information hittar du här på jordbruksverkets hemsida 

ID-MÄRKNING

I Sverige är det lag på att alla hundar ska vara id-märkta och registrerade i jordbrukverkets centrala hundregister. Den vanligaste metoden idag är så kallad chipmärkning. Ett litet microchip placeras under huden mellan skulderbladen. Detta brukar inte kännas mer än att bli vaccinerad. Microchipet kan sedan avläsas med en särskild chipläsare som finns hos varje veterinär. 
Att ha sin hund id märkt och registrerad innebär att om hunden kommer bort så ska ägaren kunna spåras. Om huden byter ägare är det således viktigt att ägarbyte görs.

Bör man id-märka sin katt?
Ja, det tycker vi! ID-märkningen är till för att veta vem som tar hand om katten och vart den hör hemma.

ID-märkningen är en slags försäkring för att få hem er katt, oavsett om det är en inne- eller utekatt, om den springer bort, då chippets ID-nummer är kopplat till kontaktinformation till den registrerade ägaren.

För har man otur så har ens katt inte särskilt många särskiljande drag i övrigt som gör att man själv, eller för den delen andra personer, kan skilja den från andra katter (tänk svart katt utan några tecken), och om katten springer bort och hamnar långt hemifrån (inte ovanligt med katter som tagit sig in i någons bil och åkt med långa sträckor) är det inte säkert att folk känner igen den eller ser lappar om att den är bortsprungen, som sätts upp någon helt annanstans.

Se till att visa vem som är din kompis genom att ID-märka, så att ni alltid kan finna varandra!

PROGESTERONPROV

Progesteron är det hormon man  mäter för att hitta rätt dag för parning hos tikar. Ibland behöver fler prover tas för att följa tiken under löpet. Progesteron tas genom blodprov och analyseras här på kliniken, vilket innebär att svar ges samma dag, Vi kan även komplettera provet med ett vaginalutstryk som även det analyseras på plats. 

Klicka här för pris